Siirry pääsisältöön
Lampodiileri kuva 14

Olisiko aika vaihtaa vanha maalämpöpumppu uuteen?

20.6.2024

Maalämpöbuumi saapui ryminällä Suomeen 2000-luvun alussa. Moni 15–20 vuotta sitten asennettu lämpöpumppu alkaa kuitenkin olla käyttöikänsä päässä ja pitäisi vaihtaa uuteen, energiatehokkaampaan malliin. Vanhojen lämpöpumppujen käyttöikään vaikuttaa erityisesti niiden puutteellinen mitoitus, selittää LVI- ja lämmitystekniikan johtaja Sebastian Österblad Acostalta.

– Vielä 20 vuotta sitten ei tiedetty sopivinta mitoitusta pumpulle, mikä johti toisaalta liian suuriin lämpöpumppuihin ja toisaalta liian mataliin porausreikiin. Niin osaaminen kuin laitteiden kehityskin ovat edenneet merkittävästi vuosien saatossa.

Vanhojen lämpöpumppujen tehokkuus ei vedä vertoja nykyisille malleille. Aiemmin ne toimivat yksinkertaisella päälle-pois-toiminnolla, ja niiden teho oli jatkuvasti esimerkiksi kahdeksan kilowattia. Nykyään vastaavassa mallissa lämmitysteho voi vaihdella esimerkiksi kahdesta kahdeksaan kilowattiin, sillä järjestelmä säätelee itse itseään pitääkseen kodin lämpötilan tasaisena.

Maailman kaunein maalämpöpumppu on myös helpoiten hallittava

Helppokäyttöisyys, etäohjaus, tarkka kosketusnäyttö sekä tietenkin erinomainen energiatehokkuus. Tässä on joitakin oleellisia ominaisuuksia maalämpöpumpuissamme, kertoo Boschin Länsi-Suomen alue-edustaja Turkka Puola. Boschin maalämpöpumput vastaavat nykyajan vaatimuksiin ensiluokkaisella tavalla:

– Maalämpöpumppujemme käyttö on niin helppoa, ettei mitään tarvitse arvailla. Usein maalämpöpumpuissa saattaa olla hankala tai jopa vieraskielinen valikko, mikä voi aiheuttaa epävarmuutta asiakkaissa. Boschin maalämpöpumput taas osaavat hyvin molempia kotimaisia kieliä.

Helppokäyttöisyytensä lisäksi maalämpöpumpun ulkomuoto vakuuttaa:

– Boschin maalämpöpumpuissa on lasipintainen etuseinä, ja se on jopa tyylikkäämpi kuin uudet jääkaapit. Väitän, että maalämpöpumppumme on maailman kaunein, Puola lisää.

Lämpömestarilta pidennetty takuu Boschin maalämpöpumpuille

Ostopäätöksen voi ratkaista myös maalämpöpumpuille myönnettävä takuuaika, mikä on merkittävästi pidempi, kun Boschin maalämpöpumpun hankkii ja asentaa Boschin kouluttama lämpömestari. Kuluttajalle ei koidu lämpömestarin tekemästä työstä ylimääräisiä kuluja.

– Normaalisti koko laitteelle myönnettävä takuu on kolme vuotta, mutta lämpömestarin myymänä ja asentamana takuu on kuusi vuotta. Lisäksi kompressorille saa kymmenen vuoden täystakuun, kun yleensä se on vain kolmesta viiteen vuotta. Tämä on varmasti iso asia kuluttajalle, joka saattaisi muussa tapauksessa joutua turvautumaan maksullisen huoltoliikkeen apuun, Puola sanoo.

Lämpömestarin takuun saa automaattisesti, kun tilaa maalämpöpumpun Acostalta.

Vaihto vai huolto?

Olipa suunnitelmissasi vanhan maalämpöpumpun vaihto tai haluat vain tietää sen kunnon, on ensimmäinen askel tarkastus. Jos et ole valmis vaihtamaan pumppua ja erityisesti jos sen tarkastuksesta on kulunut aikaa, kannattaa tilata huolto. Säännöllisellä huollolla voi välttää paniikkivaihdon, jos pumppu yhtäkkiä rikkoutuisikin.

– Mehän katsastamme myös automme syystä: kukaan ei osta kallista autoa ja aja sitä 15 vuotta huoltamatta. Auton hajoaminen ei tietenkään ole hauskaa, mutta jos talon lämmitysjärjestelmä pysähtyy keskellä talvea, voi tulla kiire, puhumattakaan kustannuksista, Österblad toteaa.

Maalämpöpumpun vaihto sujuu vaivattomasti

Miten käytännön vaihtoprosessi sitten sujuu? Ensin Acostalta tullaan suunnitellusti asiakkaan kotiin ja tarkistetaan nykyisen maalämpöpumpun tilanne.

– Kerromme paikan päällä tarkemmin, mitä vaihto tarkoittaa ja selitämme, miten prosessi etenee. Suoritamme paikan päällä myös asiaankuuluvat mittaukset, jotta asiakas saa varmasti oikeankokoisen lämpöpumpun, ja ehdotamme sopivaa mallia, Österblad tarkentaa.

Mikäli ilmenee samanaikaisesti tarve tehdä muutakin, kuten esimerkiksi lattialämmityksen asennus, otetaan sekin huomioon suunnittelussa.

– Tavallisesti kysytään, pitääkö porata uusi reikä. Usein vanha porausreikä riittää, mutta joissain tapauksessa täytyy tehdä uusi reikä vanhan viereen. Tietenkin myös hinta kiinnostaa. Kustannukset toki vaihtelevat, mutta vaihto on aina edullisempaa kuin uuden lämpöpumpun asennus, Österblad tarkentaa.

Maalämpöpumpun rahoitustakaan ei tarvitse pohtia pitkään, sillä Bosch tarjoaa helpon ja vakuudettoman lainaratkaisun:

–  Voi olla helpottavaa, ettei omiin säästöihin tai vakuudelliseen pankkilainaan tarvitse lämpöpumpun hankinnassa turvautua. Asiakas voi myös itse määritellä, kuinka pitkään ja minkä suuruisella kuukausierällä haluaa lainaa lyhentää, Puola päättää.

Tutustu Boschin älykkäisiin kodinratkaisuihin: Bosch lämpöpumput

Tarvitsetko lisätietoa maalämpöpumpun vaihdosta? Ota yhteyttä:

Sebastian Österblad (Vaasa/Pohjanmaa), puh. 040 079 5529, sebastian.osterblad@acosta.fi

Jussi Jokinen (Vantaa/Uusimaa), puh. 045 771 01525, jussi.jokinen@diileri.fi

Takaisin "Ajankohtaista"-sivulle