Siirry pääsisältöön
Linjesanering

Tarkka hankeseuranta ja tiivis yhteydenpito asukkaisiin on tärkeää onnistuneen putkiremontin kannalta

16.1.2024

Ensimmäisen askeleen kohti putkiremonttia ottaa yleensä vuotoa epäilevä asunnonomistaja tai vuokralainen. Acostan työnjohtajaan Tobias Carlssoniin saatetaan silloin ottaa yhteyttä perusteellisempaa tarkastusta varten. Siinä vaiheessa asiasta ei yleensä ole epäilystäkään.

– Huonot putket myös näyttävät huonoilta, Carlsson toteaa. Putket eivät kestä ikuisesti, ja jos talo on rakennettu 1970-luvulla, on syytä olla erityisen tarkkana. Tuohon aikaan käytetty rakennustekniikka vaikeuttaa ongelmien havaitsemista ajoissa.

Asiantuntijaan kannattaa ottaa yhteyttä mahdollisimman pian, sillä iso ja pitkäkestoinen remontti tulee paljon kalliimmaksi – ja aiheuttaa myös enemmän haittaa talon asukkaille.

– Akuuteissa tilanteissa harvoin on aikaa asukkaiden osallistamiseen ja tiedottamiseen. Silloin joudumme katkaisemaan vedensyötön välittömästi emmekä yleensä tiedä, milloin voimme kytkeä sen takaisin päälle. Haluaisimme välttää sitä, koska se ei ole mukavaa kenellekään.

Ihanteellinen putkisaneerausprojekti alkaa hyvissä ajoin ennen todellisten ongelmien ilmenemistä. Silloin asukkaat ehtivät rauhassa varautua rajoituksiin, joita remontti saattaa heille aiheuttaa.

– Ennen töiden alkamista keskustelen mielelläni talon kaikkien asukkaiden kanssa. Viestintä heidän kanssaan on erittäin tärkeää, sillä he asuvat kodeissaan koko prosessin ajan. Kun voimme hyvissä ajoin ilmoittaa päivän, jolloin katkaisemme vedensyötön ja vaihdamme putket, kaikki ovat paljon tyytyväisempiä.

 

”Tärkein työpäivä on itse vaihtopäivä”


Eräs esimerkki oikea-aikaisesta putkisaneerausprojektista on Tobiaksen johtama hanke Maalahden Annantiellä kesällä 2022.

– Kiinteistönomistajat olivat tietoisia siitä, että rivitalo on vanha ja että seiniin upotetuista putkista voi ajan myötä seurata vuotoja. Tarkastushetkellä ei ollut vielä mitään suurempia vuotoja havaittavissa, mutta olimme yhtä mieltä siitä, että olemassa olevat ongelmat oli parasta korjata.

Carlsson kävi läpi jokaisen asunnon ennen projektin alkamista. Samalla hän keskusteli putkiremontista asukkaiden kanssa varmistaen, että he ymmärsivät, mistä on kyse ja mitä käytännön haasteita se saattaa heille aiheuttaa. Projektin aikana kiinteistön kaikki putket vaihdettiin kevyisiin ja joustaviin komposiittiputkiin.

– Koko projektin tärkein päivä Maalahdessa oli tietenkin itse vaihtopäivä. Asentajamme olivat valmistelleet kaiken huolellisesti ja työskentelivät niin ahkerasti, että urakka oli valmis ennen kello viittä. Olin kutsunut paikalle täyden vahvuuden, jotta kaikkia asuntoja voitiin valvoa samanaikaisesti. Putkien vaihto ei saa mennä pieleen, eikä se tehnyt niin tälläkään kertaa.

Vähintään yhtä tärkeää on jälkitarkastus:

– Teemme jälkitarkastuksen aina muutaman päivän kuluttua. Siinä tarkistamme, että kaikki on asianmukaisesti kunnossa aivan jokaisessa asunnossa. Kun hankeseuranta on hyvää alusta loppuun, ongelmia harvoin ilmenee.


Miltä kiinteistösi putket näyttävät? Ota yhteyttä, niin tulemme tekemään perusteellisen tarkastuksen.

Takaisin "Ajankohtaista"-sivulle