Gå till huvudinnehåll
Scandic trans x Acosta 1

Jämnare värme och kostnadsbesparingar – Scandic Trans bytte till miljövänlig bergvärme

17.5.2024

Med över 30 års erfarenhet av internationella landsvägstransporter är logistikkoncernen Scandic Trans en välkänd aktör inom Skandinavien och Europa. Företaget har kontor och terminaler i Korsholm, Åbo, Vanda och i Sverige i Helsingborg. Nya, moderna och hållbara kontors- och lagerutrymmen är för tillfället under planering och uppbyggnad i Korsholm.

På företagets nuvarande kontor och utrymmen i Korsholm beslöt man i fjol att uppdatera värmesystemet. Det gamla värmesystemet var ineffektivt och slukade energi när det var kallt ute. När elpriset sedan steg började man se sig om efter andra, mer energieffektiva alternativ. Valet föll på miljövänlig bergvärme och som leverantör valde man Acosta, som man sedan tidigare hade en kundrelation till.

– Vår målsättning med projektet var jämnare värme i fastigheten och kostnadsbesparingar på längre sikt. Acosta gav oss en konkurrenskraftig offert på bergvärmeinstallationen och sedan tidigare visste vi att de är professionella och kan sin sak, säger Reko Märsylä, kvalitetschef Scandic Trans.

Enkel installation av bergvärme med nyckel i hand-koncept

Acosta erbjuder bergvärmeinstallationer enligt nyckel i hand-koncept och tar hand om allt från planering till dimensionering och installation. Efter att systemet tagits i bruk sköter man också service och underhåll. Projektet i sin helhet sköts smidigt av Acostas egen personal och kunden behöver inte kunna eller ta reda på något själv.

– Det var väldigt enkelt att beställa och installera bergvärme via Acosta och en fördel att de själva kunde ta hand om arbetet från början till slut.

Som tillägg till offerten valde man att även ta kyla från borrhålet för ett behagligt inomhusklimat sommartid. Enheten är uppkopplad på Acostas nätverk och så kallad fjärrövervakning ingår i sex år efter installation. På så vis kan Acosta i realtid kontrollera enhetens status och att allt fungerar som det ska utan att behöva åka ut till kunden.

”Aldrig haft så jämn värme i kontoret”

Bergvärmesystemet har varit i bruk sedan december 2023. Trots att man bara har några månaders uppgifter att jämföra med så ser man redan att helhetsförbrukningen minskat, säger Märsylä.

– I januari sjönk helhetsförbrukningen med 19 procent, i februari med 31 procent och i mars sjönk den med 37 procent. Det nya systemet fungerar fint i jämförelse med det tidigare och vi har nog aldrig tidigare haft så jämn värme i kontoret en vinter.

Scandic Trans är nöjda med projektet som helhet. Installationens slutskede och justeringen av systemet skedde kring julen men trots det fanns en montör på plats för att se till att allt blev klart. Märsylä uppskattar Acostas kundorienterade och flexibla sätt att arbeta.

– Allt sköttes bra och professionellt och till ett konkurrenskraftigt pris. Vi kan rekommendera Acostas tjänster även åt andra som överväger att installera bergvärme.

Tillbaka till "Aktuellt"