Gå till huvudinnehåll
JE henkiloesittely 6 24

Kylexperten Jarkko hittade sin plats i Acosta – leder nu enheten i Jyväskylä

7.6.2024

Från och med den 1 juni i år erbjuder Acosta Group tjänster inom kylteknik även i Jyväskylä. Som enhetschef för verksamheten fungerar Jarkko Eskonen. Jarkko, som själv är hemma från Jyväskylä, har över 15 års erfarenhet av kylbranschen och drev ett eget företag specialiserat på kylteknik i över tio års tid.

Hej Jarkko, berätta lite om dig själv!

”Jag är elmontör i grunden och kom in i kylbranschen i början på 2000-talet när min dåvarande arbetsgivare ville att jag skulle jobba med ventilationsteknik. Det väckte mitt intresse för kyltekniken och 2008 blev jag utexaminerad kylmontör. Från 2010–2021 jobbade jag från och till som egenföretagare med kunder runt om i Finland, men när min dotter föddes ville jag vara mer på hemmaplan. Jag jobbade som anställd i några år med att leda och bygga upp installationsteam. Nu senast har jag jobbat i Wilfas finska organisation som luftvärmepumpsexpert och kundchef.”

Hur kom du i kontakt med Acosta och vad ingår i din arbetsbild som enhetschef?

”Jag såg en artikel om köpet av Lämpödiileri och tog kontakt med Benny. Konceptet intresserade mig och Acostas driftighet och nutida sätt att arbeta gjorde intryck på mig. Här råder dessutom en väldigt professionell och företagarmässig anda, något som jag alltid har uppskattat stort i företagsvärlden. Min arbetsbild är väldigt bred, jag ansvarar för utveckling av verksamheten och försäljning men utför även installationer och service. Till hösten blir det aktuellt med rekrytering”.

Hur ser tjänstekonceptet i Jyväskylä ut?

”I servicekonceptet som riktar sig till företag och industri ingår allt från installation till service och underhåll samt serviceavtal för kylsystem. Vi erbjuder även service av värmepumpar. Vi vänder oss framför allt till bostadsbolag och disponenter, företagskunder och byggföretag. I princip alla typer av utrymmen med större kylanläggningar”.

Vad inom kyltekniken är du själv särskilt intresserad av och bra på?

”Centraliserade kyllösningar, så kallade VRF-system, är något som jag satt mig in i och som blir större hela tiden. Systemet kombinerar en stor ytterenhet med flera innerenheter. Det fungerar som en vanlig luftvärmepump men är mycket effektivare och utvecklat för större fastigheter som hotell, kontor och sjukhus. Med tanke på att energieffektivitet och miljövänlighet betonas allt mer är det fint att man med VRF också kan återanvända spillvärmen som produceras”.

Kylbranschen står inför stora utmaningar när de nuvarande kylmedlen ska bytas ut till mer miljövänliga varianter. Vad är dina tankar kring det?

”Det som många inte känner till ännu är att när kylmedlen ändras och byts ut så kommer också kylmontörernas tillstånd att behöva uppdateras. I praktiken innebär det att man måste tillbaka till skolbänken. På Acosta är vi med i utvecklingen och följer med situationen”.

Välkommen till teamet, Jarkko!
 

Jarkkos kontaktuppgifter:

jarkko.eskonen@acosta.fi

050 4522 589

Tillbaka till "Aktuellt"